KORONAN HISTORIA


5450127221_3e7cb35c2b_zCarrom, sormin pelattava lautapeli kulkeutui Intiasta Englantiin merimiesten mukana laivapeleinä satamakapakoihin, joissa sitä siirryttiin pelaamaan biljardimailoin.

1517997_1643507362543471_1592371886343868040_oSieltä ajatus vedonlyöntiseurapelistä kulkeutui Viron ja Latvian satamakaupunkeihin luonnospapereilla seiloreiden taskuissa saaden nykyisen isomman ”Meribiljardi” kokonsa.

Tunnetusti Novus (lat.novus=new) lautapeliä on pelattu sanomalehtilähteiden mukaan 1925-27 Latviassa Venpils´n, Liepaja´n ja Riga´n kaupunkien kapakoissa ja Tallinnassa nimellä Korona. Ensimmäiset lautapeliklubit perustettiin vuonna 1927 ja varhaisin tunnettu ohjekirja on 1930 Tallinnassa painettu ”Korona Opetus”. Myöhemmin Virossa otettiin käyttöön pelin nimeksi sana Koroona.

Ensimmäiset ammattilaisottelut pidettiin 1932 Latviassa, ja turneen yhteydessä kilpailusäännöt vahvistettiin. Virallinen Latvian Novussliitto perustettiin 1963 ja ensimmäinen kansallinen kilpailu pidettiin 1964 ja paripelissä 1966 . Latviassa oli 1980 jo yli 55 000 lajin harrastajaa ja nauttii nykyisisin kansallispelin asemaa.

Suomeen piirustukset rantautuivat 30-luvulla liikemies, opettaja Juho Jussilan salkussa, ja  Korona peli esiteltiin virallisesti 1934 ja tuli sarjatuotantoon vuosikymmen myöhemmin 1944. Suomen armeija hankki lautoja asemasotaan juuttuneille sotilaille korsuihin ajanvietteeksi ja näin peli levisi maakuntiin sotien jälkeen.

1_9_15989250

Viralliset Novussliitot ovat kotiutuneet Liettuaan, Venäjälle, Ukrainaan, Valkovenäjälle, Englantiin, Saksaan, Israeliin, USAhan, Kanadaan ja Australiaan.

Kansainvälisiä kilpailuja pidetään vuosittain eri maissa kattojärjestön Federation of International Novus-Sport Organisations F.I.N.S.O toimesta. www.novussport.org.

Suomen kansainvälisiin turnauksiin oikeuttava lajiliitto NOVUSSUOMI  perustettiin 2015.

NOVUSS pelin säännöt pähkinänkuoressa
Virallisen Novuss laudan(board) pelipinta-ala on nykyisin 100x100cm. Mitat olivat 20-30 luvulla 80x80cm . Neljään lohkoon jaettu keskiympyrä(center mark) on halkaisijaltaan 25cm ja pussien(pockets) aukot 10cm, sekä keskiviivatut(middle line) laitaviivat(edge zones)13cm etäisyydellä laudan reunoista. Lyöntikepin(cue stick) pituutta tai painoa ei ole määritelty kunhan kärjen halkaisija on 10mm.

Aloitusvuoro arvotaan kolikkoa heittämällä.
Pelaajat lyövät(strike) Molon/Limpun/Kiekon(striker)omalta lyöntiviivaltaan vastustajan seinämän kautta takaisin omalle viivalleen.”Teikkaus”. Lähimmäksi lyönyt aloittaa pelin, tai on oikeutettu valitsemaan aloittavan osapuolen.
Kiekko asetetaan lyöntiä varten niin, että reunaviiva näkyy kiekon keskireiästä, ja lyödessä on pidettävä sormet aina laudan reunoilla. Peli aloitetaan hajoittamalla vastustajan seinämän vierelle keskiviivan kummallekin puolelle tiukasti riviin asetetut kahdeksan nappulaa(pucks), yrittäen saada niitä vastapäisiin pusseihin. Pussituksen onnistuessa lyöntivuoro uusiutuu, epäonnistuessa lyöntivuoro siirtyy vastustajalle. Jos Limppu, Molo ajautuu pussiin, lyöntivuoro siirtyy vastustajalle ja pussista nostetaan sakkonappula aloituspisteeseen. Jos pussissa ei ole nostettavaa, siirtyy sakko tuonnemmaksi. Vastustajan nappulan pussittaminen lopettaa myös pelivuoron. Nappulan kimmotessa ulos pelilaudalta se nostetaan takaisin keskiristikolle tai sille lohkon viivalle, minnepäin nappula lensi, jos ristikkoa peittää jo nappula. Keskiympyrään ajautunutta tai asetettua nappulaa ei saa lyödä suoraan, vaan lyömällä vallin kautta. Nappuloiden asettuessa päällekkäin ne jätetään niille sijoilleen. Mikäli nappula tipahtaa Kiekon päälle, otetaan Limppu pois. Nappulan ajautuessa oman lyöntiviivan taakse(blind zone), se lyödään sieltä pois vastakkaisen seinämän kautta. Mikäli aloittaja pussittaa ensin nappulansa, on vastustajalla vielä lyöntivuoro saada tasapeli. Pelien lukumäärä on vastustajien sovittavissa vaikka kolmeen tai viiteen. Useamman pelin voittanut voittaa ja vastustajaa vaihdetaan.
Tarkasti eritellyt kilpasäännöt rangaistuksineen löytyvät eri kielillä ulkomaisilta Novuss sivustoilta.

Carrom pelin säännöt pähkinänkuoressa

Peliä pelataan myös nelinpelinä, jolloin vastakkain istuvat pelaavat yhdessä.

Keskiympyrään asetettua pinoa hajoittava, ensimmäisenä neppaava pelaa valkoisilla tai vaaleamman sävyn nappuloilla : ”Coins / Carromen”. Aloittaja asettaa pinon siten että oman nappularivistön sakara on kohti pussia.

Neppauslätkä, Limppu, Molo, miksi sitä sitten kutsutaankin on ”Striker”.

Punainen keskelle asetettava Kuningatarnappula on ”Queen”

Limppu asetetaan neppausta varten lyöntiviivoille siten, että kumpikin viiva peittyy Molon alle. Asetettaessa Lätkä reunaympyrälle, on sen jäätävä kokonaan Limpun alle.

Pelaaja ei saa asettaa kättään peliviivojen sisäpuolelle, eikä pitää käsivarttaan linjassa kulmasta keskustaan. Taaksepäin nepattaessa käytetään peukaloa tai saksineppausta.

Oman nappulan pussittaminen jatkaa neppaajan pelivuoroa. Vastustajan nappulan pussittaminen siirtää neppausvuoron vastustajalle..

Mikäli Kuningattaren pussittamisen jälkeen ei heti onnistu pussittamaan omia nappuloita , Kuningatar nostetaan takaisin keskiympyrään. Jos onnistuu, Kuningatar on suojattu pelin loppuun saakka.

Mikäli keskiympyrässä on joku muu nappula, Kuningatar asetetaan sen viereen. Kuningattaren pussittamista ei saa jättää viimeiseksi, eikä saa olla myöskään ensimmäinen pussitus, jolloin Kuningatar nostetaan takaisin keskiympyrään.

Mikäli Limppu pussittuu , nostetaan keskustaan sakkonappula ja pelivuoro päättyy. Nappulan ja Lätkän pussittuessa yhdessä, pussista nostetaan myös sakkonappula, eli asetetaan kaksi omaa nappulaa keskiympyrään. Mikäli yhtään sakkonappulaa ei ole nostettavaksi, sakko jätetään odottamaan nappulan pussittumista.

Ensimmäisenä omat nappulansa pussittaneen pisteet lasketaan laudalle jääneistä vastustajan nappuloista + Kuningattaresta 3 pistettä. Mikäli omat nappulansa ensimmäisenä pussittanut ei ole pussittanut Kuningatarta, jätetään siitä saatavat pisteet laskematta.

Mikäli vahingossa pussittaa vastustajan nappulat ennen omia, menettää pelin ja 3 pistettä Kuningattaresta,sekä pisteen jokaisesta omasta nappulasta.

Voittaja aloittaa seuraavan kierroksen ja mikäli häviää , siirtyvät valkoiset nappulat vastustajalle, joka aloittaa pelin hajoittamalla asettelemansa pinon.

Nappulan lentäessä ulos pelilaudalta, asetetaan se takaisin keskiympyrälle ja vuoro siirtyy vastustajalle.

Carrom peliä voi pelata yhden kierroksen, jolloin vastustaja vaihtuu tai useamman ennalta sovitun määrän.

Virallisen kilpailu Carrom peliturneen voittaa ensimmäisenä 25 pistettä
saavuttanut tai 8 kierrosta voittanut jos pisteraja ei ole ylittynyt. Kuningattaresta saatavat 3 pistettä jätetään laskematta kun on saavutettu 22 pisteen raja. Onnea pelaamiseen.

Pelilaudan liukastamiseen käytetään yleisesti perunajauhoa ja ylimääräisen jauhon poistamiseen pensseliä haluttaessa. Intialaisten pelilautojen yhteydessä tulee Boric Acid Powderia, jota ei suositella käytettäväksi lasten pelatessa Carrom peliä. Perunajauho on tällöin parempi vaihtoehto.

Täydelliset säännöt ja peliohjeet www.indiancarrom.com / www.carrom.org

laudalla_handut_ja_nappulat

Lautoja ja tarvikkeita saatavilla Neppi ja KeppiKorona ry.stä
carromnovuss@gmail.com

www.facebook.com/carromnovuss

NOVUSSUOMI OPEN

Novussuomi Suomenmestaruuskilpailut järjestetään liittoon kuuluville Helsingin Kisahallissa kevät-talvella 2018 ja palkintokorokkeelle yltävät pääsevät Yhdysvaltoihin siellä pelattaviin maailmanmestaruuskilpailuihin.

Matkat ja majoitukset kuuluvat pelipakettiin.

www.novussusa.com  www.novussuomi.org

10859318_424403297713968_362238141_n-1

SUOMEN CARROM-NOVUSS LIITTO